Boeren Kazen:

 

De serie Erfgoed Stelling kaas wordt bereid door boeren die het vak echt verstaan. Echte familiebedrijven waar traditie en passie hoog in het vaandel staan. De nummers van de stellingkaas staat voor de boer de leeftijdsoort. Het eerste nummer geeft aan bij welke boer de kaas wordt gemaakt en het laatste nummer geeft de leeftijd aan. Hoe hoger het laatste nummer hoe langer de kaas heeft liggen rijpen

 

Wat is nou wat?

Boerenkaas


Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Dit houdt in dat de melk niet verhit wordt, waardoor alle bacteriën in de kaas blijven leven. Dit boerensmaakje geeft de kaas een extra smaakdimensie.

Niet alle kazen mogen zomaar de naam ‘boerenkaas’ dragen. De naam boerenkaas is namelijk beschermd en mag alleen gedragen worden door kazen die op traditionele wijze door de boer worden gemaakt op de eigen boerderij van niet verwarmde melk van de eigen kudde. Het gaat hierbij om (half) harde kazen bereid uit rauwe melk van rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien, gewonnen van in hoofdzaak eigen melkvee en met een specifieke vorm, korst en vetgehalte. Hiermee voldoen deze kazen aan de eisen van ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Het GTS-keurmerk is zichtbaar op onze boerenkazen.

Uit onderzoek blijkt dat de micro-organismen in deze kaas belangrijk zijn voor het verhelpen van een verstoorde darmwerking. Ook is boerenkaas rijk aan eiwitten en peptiden. Deze peptiden hebben een positief effect op je gezondheid en immuniteit.

 

Boerderij kaas 


Boerderijkaas wordt gemaakt van gethermiseerde melk. Dat is melk die kort wordt verwarmd tussen de 40-65 graden. Hierdoor gaat een gedeelte van de bacteriën dood, maar niet alle bacteriën. Dit betekent dat ook boerderijkaas dat ‘boerensmaakje’ heeft.

Zie hieronder een overzicht van al onze kazen van de boerderij. Alle kazen zijn met liefde bereid door de boer en dat proef je!

 

Erfgoed stelling kaas

Erfgoed stelling 402 Jong Belegen

Erfgoed stelling 403 Belegen

Erfgoed stelling 205 Extra Belegen

Erfgoed stelling 606 Oud

Erfgoed stelling 207 Overjarig

Erfgoed stelling 404 Type Stolwijk