Bon Repas

De Bon Repas is een authentieke gatenkaas gemaakt van gethermiseerde melk. Deze boerderijkaas wordt bereid volgens uniek recept en heeft een ongekende smeuïgheid. De smaak is heel toegankelijk en iets zoet. De kaas is vernoemd naar de polder Bonrepas, gelegen in de Krimpenerwaard. Bon Repas betekent in het Frans ‘goede maaltijd’.

Om de gaten in het zuivel te krijgen, worden er propionzuur bacteriën toegevoegd tijdens het bereidingsproces. In het rijpingsproces zorgen deze bacteriën voor de grote gaten in het zuivel. Om deze bacteriën actief te maken, wordt de Bon Repas eerst 14 dagen op hoge temperatuur (20 graden) gerijpt. Hierdoor gaat de kaas ook wat bollen. Maar door de toevoeging van een extra culture krijgt de kaas een rijke smaak met een boerenluchtje, dit maakt het juist tot een unieke smaak. In totaal heeft deze gatenkaas 8 weken liggen rijpen in ons pakhuis. Het resultaat is een unieke gatenkaas van de boerderij met een bijzonder smedig karakter. Lekkere zoete en milde boerensmaak.

De kaasboer

Van Erk Berkenwoude

We vertellen je graag het verhaal van onze kaasmaker Marco van Erk. In 2010 hebben Marco en zijn broers de kaasboerderij overgenomen van familie Oskam in Berkenwoude. Dit was de eerste stap in de wereld van boerenkaas. Er lopen op hun boerderij nu circa 300 koeien rond. Alle melk die ze geven, wordt gebruikt om kaas van te maken. De Boeren Goudse kaas van 16 kg is een echte topper. Deze kaas is namelijk heel erg romig, zacht en smeuïg en wordt op dezelfde manier gemaakt als meneer Oskam dat vroeger zelf altijd deed. Hij heeft Marco de fijne kneepjes van het vak geleerd.

 

Kwaliteitskaas

De kwaliteit van de kaas is heel belangrijk. Van het voer en het melken tot aan het rijpen van de kaas heeft invloed op de kwaliteit. De melk waarmee zij werken is rauw of gethermiseerd. Dat betekent dat het een echt natuurproduct is en dat dus de natuur hier invloed op heeft. De weersomstandigheden en het jaargetijde bijvoorbeeld hebben veel invloed op de samenstelling van de melk en uiteindelijk dus ook op hoe de kaas smaakt.

Speciaal zuursel

Het is een vak apart om elke dag weer boerenkaas te maken van hoge kwaliteit. Deze ambacht leer je alleen door het vaak te doen. Het afromen van de melk vraagt precisie. Tijdens het bereidingsproces gebruiken ze een speciaal zuursel, die de kaas haar zoetje geeft.